Viribus Unitis!

Aktuálpolitikai kérdések és azok háttere ultradextro-konzervatív szemszögből.

Látogatók 2009-ben

free counters

Friss topikok

  • Otido: @Otido: Tévedtem, valóban Jean-Baptiste Carrier. Kevertem Collot d’Herbois-val és Couthon-nal, aki... (2011.11.08. 08:30) La Vendée Militaire
  • Szigmund: Üdv! ,,Azokat az embereket képviseljük, akik a magyarság egységével szimpatizálnak.'' Ez nekem kis... (2011.07.20. 07:38) DKKP - Hűség, Igazság, Tisztesség
  • krampam: királyi sarj ne legyen republikánus! vagy király vagy semmi. szerintem. (2011.03.22. 11:41) Diszkrimináció
  • sat.: Anna Seghersnek vagy egy jó kisregényi: A rabszolgaság visszaállítása Guadeluope szigetén Érdekes... (2010.04.21. 19:08) L'Union Fait La Force
  • citromosjegestea: @HuPiedone: Inkább hasonlítanám a Törököknél lévő szultánságot a britek Alkotmányos Monarchiájához... (2009.10.30. 12:10) V. Oszmán szultán - az utolsó Ottomán

Logo



Veszélyben a thai monarchia

2009.08.25. 00:11 anders

Újra vörösben "pompáztak" Bangkok utcái

Visszatértek a piros ingesek Bangkok utcáira. Thakszin Sinavatra korábbi thaiföldi miniszterelnök több tízezer híve tüntetett a politikus mellett a thaiföldi fővárosban, s egy petíciót adtak át az uralkodó Bhumibol Aduljadedzs király képviselőjének. A petíciót állítólag ötmillióan írták alá, és azt követelik a királytól, hogy részesítse kegyelemben a korrupcióért és nepotizmusért kétévi börtönbüntetésre ítélt száműzetésben élő volt kormányfőt. Thakszin Sinavatrát 2006-ban katonai puccsal távolították el a hatalomból, Dubajban tölti önkéntes száműzetését, és ha visszatérne az országba, letartóztatnák.

Áprilisban Thakszin hívei csatatérré változtatták Bangkokot. Többnapos tüntetéssorozat után a hadsereg beavatkozott és szétverte a demonstrációt. Thakszin támogatói a monarchiahű sárga ingesekkel is összecsaptak. A harcok több halottat követeltek. A kormány, amely tavaly év végén a sárga ingesek által irányított, a bangkoki nemzetközi repülőtereket megbénító tüntetéssorozat után került hatalomra, Thakszint vádolja az erőszak szításával. Abhiszit Vedzsadzsiva miniszterelnök tegnap figyelmeztette a tüntetőket, hogy ne térjenek vissza az erőszakos demonstrációkhoz.

Thakszin Sinavatra rendkívül népszerű, főként a szegényebb vidéki lakosság körében, populista politikája miniszterelnökként számos olyan intézkedéshez vezetett, amelyek kedveztek ennek a társadalmi rétegnek. Sokan a monarchia alternatívájaként is tekintenek a volt kormányfőre, akit azonban nem kerültek el a korrupciós ügyek sem.

A kormányt és a monarchiát támogató sárga ingesek s a hagyományos bangkoki hatalmi elit azonban hallani sem akar a piros inges uralom visszatéréséről. Bár június vége óta nem volt jelentősebb politikai demonstráció Bangkokban, a társadalom mély megosztottsága megmaradt, ez pedig nem ígér sok jót az ősszel kezdődő turistaszezon előtt. Thaiföld egyik fő bevételi forrása a turizmus.


Kibújhatnak a hurokból a diktátorok

"Talán támogatja" a Mianmarral szemben fennálló szankciók felfüggesztését az ázsiai országban hosszú évek óta bebörtönzött Aung San Suu Kyi. A Nobel-békedíjas ellenzéki politikus ez irányú véleményét Jim Webb amerikai szenátor jelezte. A virginiai demokrata politikus szombaton találkozott a múlt héten újabb 18 hónapnyi házi őrizetre ítélt Suu Kyivel. Webb csak annyit mondott, hogy az volt a benyomása, a politikus nem ellenezne egy ilyen lépést. A hír azért érdekes, mert a 64 éves szabadságharcos ikon eddig támogatta a szankciókat, sőt arra kérte a nyugatiakat, hogy ne utazzanak Mianmarba, mert a turizmusból származó bevételek is a katonai junta életben tartását szolgálják. Webb a hét végén tárgyalt a junta vezetőjével, Than Swe tábornokkal. Az országgal szemben "puha" szankciók vannak életben, és céljuk, hogy büntessék a katonai rezsimet, de ne sújtsák a nyomorgó helyi lakosságot.

Janzsó Viktor, Magyar Hírlap, 2009. augusztus 17.
Eredeti cikk

Szólj hozzá!

Címkék: thaiföld alkotmányos monarchia

A bejegyzés trackback címe:

https://viribusunitis.blog.hu/api/trackback/id/tr151336253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása