Viribus Unitis!

Aktuálpolitikai kérdések és azok háttere ultradextro-konzervatív szemszögből.

Látogatók 2009-ben

free counters

Friss topikok

  • Otido: @Otido: Tévedtem, valóban Jean-Baptiste Carrier. Kevertem Collot d’Herbois-val és Couthon-nal, aki... (2011.11.08. 08:30) La Vendée Militaire
  • Szigmund: Üdv! ,,Azokat az embereket képviseljük, akik a magyarság egységével szimpatizálnak.'' Ez nekem kis... (2011.07.20. 07:38) DKKP - Hűség, Igazság, Tisztesség
  • krampam: királyi sarj ne legyen republikánus! vagy király vagy semmi. szerintem. (2011.03.22. 11:41) Diszkrimináció
  • sat.: Anna Seghersnek vagy egy jó kisregényi: A rabszolgaság visszaállítása Guadeluope szigetén Érdekes... (2010.04.21. 19:08) L'Union Fait La Force
  • citromosjegestea: @HuPiedone: Inkább hasonlítanám a Törököknél lévő szultánságot a britek Alkotmányos Monarchiájához... (2009.10.30. 12:10) V. Oszmán szultán - az utolsó Ottomán

Logo



Érvek a monarchiák mellett

2008.12.01. 21:16 anders

Az európai alkotmányos monarchiák jelenkori helyzetét tárja fel Gavrilo Došen szerb monarchista, saját blogján megjelent júniusi cikkében. Az akkor leközölt gondolatok magyar fordítása található itt meg.

 

Napjaink alkotmányos monarchiáinak helyzete

 

Annak ellenére, hogy az európai baloldali pártok korábban és manapság is alapvetően monarchiaellenes irányultsággal rendelkeznek, mégis közülük csak kevés akad, amely nyíltan a monarchia eltörlését követeli a legmagasabb fórumokon. E pártok így inkább hatalmukat elsősorban arra használják fel, hogy a monarchia általuk antidemokratikusnak vélt, előjogokon alapuló elemeit megkurtítsák és megreformálják. Ezt példázza az is, hogy az utóbbi években kontinensünk néhány alkotmányos monarchiájában e nyomásra eltörölték a férfiági örökösödést, így a legidősebb leánygyermek előbb formálhat jogot trónigényére fivéreinél.

Egy nézőpont szerint a modern alkotmányos monarchiák azért maradtak fent, mert maguk az egyes uralkodócsaládok maradtak népszerűek továbbra is az idők során. Napjainkban a legtöbb uralkodó az állam minél inkább hiteles megszemélyesítésének érdekében és a nemzeti egység szolgálatában tevékenykedik. Erre mutat példát az, hogy több monarchiában is az uralkodó születésnapja nemzeti ünnepnek számít, amely alkalommal patrióta szellemű közösségi események sorozata zajlik, nem utolsó sorban pedig turisták tömegeit csábítva ezáltal az adott országba. A szuverén monarcha a tágabb értelemben vett uralkodócsaláddal együtt a monarchia modern külsőségeit reprezentálják az állampolgárok irányába, így azt, hogy gondoskodó és csak a állampolgárok és az ország érdekeit szem előtt tartó család birtokolja a trónt. A modern királyi családok tagjai igyekeznek példát mutatni; gyakran adakoznak jótékonysági rendezvényeken vesznek részt, szegényeket és betegeket keresnek fel olykor, valamint magas szintű művészeti és sporteseményekre is ellátogatnak. Ameddig az uralkodó (és ezáltal a monarchia államforma) népszerű marad a közvélemény szemében, addig kevés lehetőség marad arra, hogy az egyes politikusok közbeavatkozással nagyobb teret nyernek saját érdekeik számára.

Az elmúlt pár évtizedben az uralkodócsaládok a tabloid média és a pletykák népszerű célpontjaivá váltak. Ez a jelenség ugyanakkor olyan alkalmatlan és destruktív magatartáshoz kapcsolódik, olyasféle közvélekedést erősítve fel, amely a királyi család tagjaira csupán egyszerű celebritásként tekint. Egy ehhez kapcsolódó másik álláspont szerint egy népszerű monarchia eltörlése éppen azért lenne értelmetlen kísérlet, hiszen egy trónról elmozdított család továbbra is uralkodóhoz méltó körülmények között élne és hasonló közfigyelmet élvezne, mint korábban, így bármiféle republikánus hatalomváltás illegitimnek tűnne. A történelem során, amikor egy monarchia eltörlését kinyilvánították, általában az uralkodócsalád külföldi száműzetésbe kényszerült, megakadályozva ezzel az új köztársasági kormányzat részéről történő sérelmek keletkezését. Mindazonáltal ezen atrocitások általában a monarchia intézményeivel kapcsolatos ellenérzésekből fakadó mesterségesen gerjesztett konfliktusokból adódtak.

Ha egy parlamentáris és demokratikus elvek alapján kormányzott országban manapség eltörölnék a királyságot, akkor az uralkodócsalád száműzetését valószínűleg egy olyan kegyetlen aktusként fogná fel a közvélemény, hogy azt követően az államforma megreformálása már kevésbé tűnne életképes lehetőségnek. További gátlót tényezőt jelenthet még, hogy számos korábban hazájából eltávolított család (mint például az osztrák Habsburgok) jogi úton kísérelték meg az őket érintő sérelmeket felszámolni, azzal érvelve, hogy egy ember családi, származási okokra visszavezethető száműzetése szülőföldjéről súlyosan sérti az emberi jogokat. Nem meglepő így tehát, hogy nem csupán a nyugat-európai monarchiákban, hanem még a kelet-európai köztársaságban, Bulgáriában is a kommunizmus bukását követően a külföldre kényszerült cár visszatérhetett hazájába és ezen kívül elkötelezett és aktív politikai szerepet is vállalhatott (a trónigény fenntartása nélkül).

A XX. század folyamán az alkotmányos monarchiák fenntartása mellett szóló politikai érvek egyre komplexebbé váltak. Amint arról már korábban is szó volt, számos uralkodó manapság is szimbolikus jellegű események főszereplője. Azonban ezek mögött gyakran komoly politikai hatalmi akciók is állhatnak. A szimbolikus politikai hatalom gyakran nem válik valóságos aktus mozgatójává, s csak jelképes marad. A jelképes hatalom fenntartásával azonban továbbra is az uralkodó kezében marad a politikai beavatkozás és a legális erőszak egy eszköze a politikusok féken tartása és az illegális cselekedetektől való távoltartásuk érdekében. Így az öntörvényű politikai vezetéssel szemben hangoztatott legfőbb érv továbbra is az, hogy a legtöbb alkotmányos monarchiában megmaradt az uralkodó kezében a miniszterelnök eltávolításának joga.

 

Hét érv a monarchia mellett:

- Egy örökös uralkodó valószínűleg kompetensebb módon vállalná az államfő szerepét, mint egy megválasztott elnök, hiszen nevelése már gyerekkora óta hazája szolgálatának jegyében történik.

- Egy monarchia állami reprezentációs költségei és az államfői intézmény fenntartásának költségei kedvezőbbek a köztársaságénál, hiszen a választások hiánya megkíméli a költségvetést, amellett, hogy az uralkodó saját forrásokból is gyarapodhat, nincs szüksége a közkiadások felhasználására, az elnököt megillető kényelmi szolgáltatásokra valamint nyugdíjra sem.

- Az a versengés és kritika, amelyeknek az elnökjelöltek a választás és kampány során olyannyira kitettek, károsítják és negatív irányba tolják az államfői intézmény reputációját sok esetben.

- Mivel a köztársasági elnök gyakran párttag, (az uralkodó pedig ezzel szemben a pártpolitikán kívül helyezkedik el) kevésbé alkalmas arra, hogy semleges módon képviselje országát és annak állampolgárait.

- Míg az elnöknek érdekek és ideológiák határozzák meg cselekvéseiket, a monarcha függetlenül uralkodhat.

- Az uralkodó könnyebben válhat a nemzeti egység szimbólumává mint egy elnök.

- Egy köztársaságban az államfő személyének folyamatos változása bizonytalansághoz vezet, míg a monarchia uralkodója a szimbolikus kontinuitás megtestesítője. A monarcha az állandóság mellett a politikai stabilitás garanciája is egyben. A történelem azt bizonyítja, hogy a monarchiák eltűnésével a polgárháborúk és totalitariánus rendszerek kialakulása valószínű, mint ahogyan az történt a jakobinus Franciaországban, a náci Németországban és a kommunista Oroszországban illetve Kínában.


 

 

 

E témához ajánlom Gavrilo Došen blogját. Монархистичка Иницијатива
http://monarchists.blogspot.com

2 komment

Címkék: köztársaság royalizmus alkotmányos monarchia

A bejegyzés trackback címe:

https://viribusunitis.blog.hu/api/trackback/id/tr93798674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phj · http://monarchista.blogspot.com 2008.12.04. 00:32:13

Alkalomadtán át is venném talán... Köszönet újra!

anders · http://viribusunitis.blog.hu 2008.12.04. 00:53:30

Nagyon szívesen! Olvassa csak mindenki bátran!
süti beállítások módosítása