Viribus Unitis!

Aktuálpolitikai kérdések és azok háttere ultradextro-konzervatív szemszögből.

Látogatók 2009-ben

free counters

Friss topikok

  • Otido: @Otido: Tévedtem, valóban Jean-Baptiste Carrier. Kevertem Collot d’Herbois-val és Couthon-nal, aki... (2011.11.08. 08:30) La Vendée Militaire
  • Szigmund: Üdv! ,,Azokat az embereket képviseljük, akik a magyarság egységével szimpatizálnak.'' Ez nekem kis... (2011.07.20. 07:38) DKKP - Hűség, Igazság, Tisztesség
  • krampam: királyi sarj ne legyen republikánus! vagy király vagy semmi. szerintem. (2011.03.22. 11:41) Diszkrimináció
  • sat.: Anna Seghersnek vagy egy jó kisregényi: A rabszolgaság visszaállítása Guadeluope szigetén Érdekes... (2010.04.21. 19:08) L'Union Fait La Force
  • citromosjegestea: @HuPiedone: Inkább hasonlítanám a Törököknél lévő szultánságot a britek Alkotmányos Monarchiájához... (2009.10.30. 12:10) V. Oszmán szultán - az utolsó Ottomán

Logo



Diszkrimináció

2010.10.08. 22:23 anders

Bírósághoz fordult egy Habsburg, aki nem indulhat az osztrák választáson

Ulrich Habsburg-Lothringen osztrák politikus ember jogi bírósághoz fordul, mert az osztrák alkotmány értelmében nem indulhat az elnökválasztáson. Az első Osztrák Köztársaság alkotmányában kötötték ki, hogy valamikor uralkodóház tagja nem lehet köztársasági elnök.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult Ulrich Habsburg-Lothringen osztrák politikus, mert jogsértőnek találja a valamikori és a jelenlegi uralkodóházak tagjait az elnökjelöltségből kizáró osztrák szabályozást - hangzott el kedden az osztrák rádióban (ORF).

A tartományi szinten, a Zöldek pártjának színeiben politizáló Habsburg-Lothringen a demokratikus választójog korlátozása címén nyújtott be panaszt Ausztria ellen. A tilalmat az osztrák alkotmány tartalmazza. Az első Osztrák Köztársaság alapítása után az alaptörvény megalkotói fontosnak tartották ezzel is védeni a köztársaság intézményét a monarchia visszaállítására irányuló esetleges szándékok ellen.

Ulrich Habsburg-Lothringen még az év elején kezdeményezte a tilalom eltörlését, de a belpolitikában az áprilisban lezajlott elnökválasztás óta sem történt érdemi előrelépés, annak ellenére, hogy a parlamenti pártok alapvetően támogatják a tilalom eltörlését. A politikus ennek ellenére az áprilisi elnökválasztás előtt a többi indulni szándékozóhoz hasonlóan gyűjtötte a jelöltséghez szükséges aláírásokat. Egyúttal az alkotmánybírósághoz fordult, remélve, hogy a testület még a választás előtt rá nézve kedvező döntést hoz.

Korábbi hír:

Zöld utat adna a Habsburg elnököknek Ausztria

Eltörölnék a Habsburg köztársasági elnökök tilalmáról szóló passzust az osztrák alkotmányból a kormánykoalíció pártjai. Ha a terv megvalósul, 1918 óta először indulhatna a Habsburg-ház tagja az elnöki címért a tavaszi választásokon. Bár az elvről egyetértenek a politikusok, nem biztos, hogy a döntést még a választások előtt meghozzák.

Eltörölnék az osztrák kormánykoalíció pártjai az alkotmánynak azt a részét, amely tiltja, hogy a Habsburg-ház tagjai induljanak a köztársasági elnöki címért Ausztriában. A pártok szerint a Habsburgok elleni szabály már nem időszerű, de abban nem értenek egyet, hogy a tavaszi elnökválasztás előtt, vagy az után nyúljanak hozzá.

Az 1918-ban hozott szabályt annak idején a köztársaság védelme érdekében hozták, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után ne szerezhesse vissza hatalmát az uralkodócsalád. A passzus az összes valamikori és jelenlegi uralkodócsalád tagját kizárja az elnökjelöltek közül: a kormánypártok szerint azonban törvény előtti egyenlőség elvét és a szabad, demokratikus választásokhoz való jogot is sérti így az alkotmány.

"Kilencven év után lassan itt az ideje, hogy lazábban viszonyuljon a köztársaság a történelemhez" - idézi a Die Presse a szabály megszüntetését tervező politikusokat. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) már az április 25-re kiírt elnökválasztás előtt eltörölné a tilalmat, koalíciós partnere, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) viszont inkább az államfőválasztás után foglalkozna a témával.

A kérdés azután került napirendre Ausztriában, hogy Ulrich Habsburg-Lothringen, a Zöldek karintiai önkormányzati képviselője és a menye tavaly ősszel az alkotmánybírósághoz fordult a tilalom eltörlése érdekében. A bíróság ekkor elutasította a beadványt azzal az indoklással, hogy csak az elnökválasztás után vizsgálódhat a kérdésben.

A kormánypártok és a Zöldek együtt rendelkeznek az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséggel. A Die Presse szerint a két másik parlamenti párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) is jelezte, hogy egyetért a tilalom feloldásával.

Aktualitás: (4/5)
Értékelés: (0/5)

1 komment

Címkék: ausztria habsburg család

A bejegyzés trackback címe:

https://viribusunitis.blog.hu/api/trackback/id/tr82357218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krampam 2011.03.22. 11:41:35

királyi sarj ne legyen republikánus!
vagy király vagy semmi.
szerintem.
süti beállítások módosítása