Viribus Unitis!

Aktuálpolitikai kérdések és azok háttere ultradextro-konzervatív szemszögből.

Látogatók 2009-ben

free counters

Friss topikok

  • Otido: @Otido: Tévedtem, valóban Jean-Baptiste Carrier. Kevertem Collot d’Herbois-val és Couthon-nal, aki... (2011.11.08. 08:30) La Vendée Militaire
  • Szigmund: Üdv! ,,Azokat az embereket képviseljük, akik a magyarság egységével szimpatizálnak.'' Ez nekem kis... (2011.07.20. 07:38) DKKP - Hűség, Igazság, Tisztesség
  • krampam: királyi sarj ne legyen republikánus! vagy király vagy semmi. szerintem. (2011.03.22. 11:41) Diszkrimináció
  • sat.: Anna Seghersnek vagy egy jó kisregényi: A rabszolgaság visszaállítása Guadeluope szigetén Érdekes... (2010.04.21. 19:08) L'Union Fait La Force
  • citromosjegestea: @HuPiedone: Inkább hasonlítanám a Törököknél lévő szultánságot a britek Alkotmányos Monarchiájához... (2009.10.30. 12:10) V. Oszmán szultán - az utolsó Ottomán

Logo



Australia

2010.08.29. 14:38 anders

Az eltelt hetekben több olyan cikk is megjelent a hazai hírportálokon, amelyek a nyár közepén megválasztott új ausztrál miniszterelnökasszony királyságellenes kijelentéseit taglalják. Julia Gillard kormányfő egy hangos kisebbség véleményét fogalmazta meg, amelyet magyarországi újságírók is összefoglaltak. A Mandiner írása meglepően korrekt cikk, mely akár rokonszenvet is kelthet a monarchiával (ám kétséges, hogy valóban ez lenne a cél). Ezzel szemben a Kitekintő újságírója azonban objektivitást mímelve inkább köztársasági szólamokat sugall, az ausztrál republikanizmus fölényének hamis látszatát keltve.

A két cikk eredeti címe:
http://mandiner.hu/cikk/20100818_a_kiralysag
http://kitekinto.hu/europa/2010/08/17/gillard_koztarsasagga_alakitom_ausztraliat


A királyság

Írta: Rajcsányi Gellért

Erős bástya esne el a monarchisták várában, ha Ausztráliában kikiáltanák a köztársaságot. Ezek a balos felforgatók már megint a királyságra törnek.

Ausztrália szimpatikus megjelenésű új miniszterelnök-asszonya, Julia Gillard a választási kampány hevében újra bedobta a messzi déli ország kedvenc gumicsontját: kikiáltaná a köztársaságot, ha újra megválasztanák kormányfőnek. Érdekes ez a republikanizmus: Ausztrália, Kanada és az egykori brit gyarmatbirodalomra épülő Commonwealth többi országa de facto így is köztársaság. Kiteljesedett, békés, jóléti demokráciákról van szó. Csak van az a fránya hagyomány, hogy az állam fője még mindig a sokezer kilométerre székelő Királynő. De mi ezzel a baj? Ha megnézzük, a mai királyságok, hercegségek a világ leggazdagabb, legélhetőbb, legjobb helyei közé tartoznak, gondoljunk csak a skandináv országokra, a Benelux államokra vagy akár a Japán Császárságra. Magyarország sem lenne rosszabb hely, sőt, talán egy pár fokkal komolyabbá válna, ha lenne egy trónunk, azon meg ülne egy király. Az ausztrálok többsége is tudta ezt, amikor legutoljára népszavazást tartottak a kérdésről. A nem túl ízléses módon II. Erzsébet halálát emlegető ausztrál politikusnőnek csak megüzeni valaki: lehet, hogy nyer a választásokon, de mi van, ha a királynő azt a ciklust, esetleg a következőt is túléli. Ilyenek ezek a monarchák, mindig belezavarnak a progresszívek vízióiba.
 



Gillard: Köztársasággá alakítom Ausztráliát

Írta: Matus Dóra

Julia Gillard június 24-e óta áll az Ausztráliát kormányzó Munkáspárt vezetői posztján. A kormányfő röviddel kinevezése után óriási vihart kavaró bejelentést tett: köztársasággá kívánja alakítani országát. A Munkáspárt a 2007-es parlamenti választásokon elsöprő győzelmet aratott, Gillard bejelentése azonban a szombati választásokon könnyen a győzelembe kerülhet a hagyományosan monarchista országban.

Julia Gillard ausztrál miniszterelnök ma bejelentette, köztársasággá alakítaná országát II. Erzsébet brit uralkodó halálát követően. A kormányfő az új államforma kérdését nemzeti vitára kívánja bocsátani. "Mint miniszterelnök munkám során szeretném véghez vinni a köztársaság megalapítását" - mondta Gillard Townsville-ben a szombati parlamenti választást megelőző kampány során.

Gillard úgy gondolja, Ausztrália államformájának változását a brit uralkodóház változásához kell kötni, de hosszú és boldog életet kíván a királynőnek. A miniszterelnök azt mondta, annak ellenére, hogy a köztársaság elkötelezett híve, megérti az ausztrálok ragaszkodását a 84 éves monarchia iránt.

Julia Gillard június 24-én az ausztrál Munkáspárt vezetője, valamint az ország első női miniszterelnöke lett, miután Kevin Rudd elveszítette támogatottságát pártjában. A közvélemény-kutatások szerint Gillard kabinetje jelentős támogatást tudhat magáénak az országban, azonban a kormányfő kijelentése miatt a szombati parlamenti választásokon fordulhat a kocka.

A miniszterelnök álláspontja teljesen ellentétes a monarchista ellenzéki vezető véleményével. Tony Abbot az 1999-es népszavazás egyik éllovosa volt, mely akkor elutasította a köztársaság bevezetésének lehetőségét. Abbott azt mondta, nem látja okát a jelenlegi alkotmányos szabályok változásának.

"Úgy gondolom, hogy a meglévő alkotmányos rendelkezések jól működtek a múltban. Nem látom okát, miért ne működnének a jövőben is". "Ha nem romlott el, ne javítsd meg" - hangoztatja az alkotmányos monarchiát támogató ellenzéki vezető.

Ausztráliában legutóbb az 1999-es népszavazáson győzőtt az alkotmányos monarchia, így II. Erzsébet brit uralkodó maradt az államfő. A szavazók többsége a köztársaság ellen szavazott.

A republikánusok egyetlen szövetségi államban, Victoriában nyertek, pedig a monarchia leváltásához 6 államból négyben kellett volna többséget szerezniük. A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint mára a lakosság nagyobb része hajlik a változásra.

Ausztrália

Ausztrália 1901-ben lett szövetségi államként a Brit Nemzetközösség tagja, államformája alkotmányos monarchia, államfője a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő. A köztársaság bevezetésének kérdése többször felmerült már az országban, első kezdeményezője John Dunmore Lang volt az 1950-es években, aki kiemelkedő támogatója volt a független ausztrál nemzet kérdésének.

Aktualitás: (5/5)
Értékelés: (4/5)

Szólj hozzá!

Címkék: ausztrália köztársaság republikanizmus brit nemzetközösség

A bejegyzés trackback címe:

https://viribusunitis.blog.hu/api/trackback/id/tr222256436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása