Viribus Unitis!

Aktuálpolitikai kérdések és azok háttere ultradextro-konzervatív szemszögből.

Látogatók 2009-ben

free counters

Friss topikok

  • Otido: @Otido: Tévedtem, valóban Jean-Baptiste Carrier. Kevertem Collot d’Herbois-val és Couthon-nal, aki... (2011.11.08. 08:30) La Vendée Militaire
  • Szigmund: Üdv! ,,Azokat az embereket képviseljük, akik a magyarság egységével szimpatizálnak.'' Ez nekem kis... (2011.07.20. 07:38) DKKP - Hűség, Igazság, Tisztesség
  • krampam: királyi sarj ne legyen republikánus! vagy király vagy semmi. szerintem. (2011.03.22. 11:41) Diszkrimináció
  • sat.: Anna Seghersnek vagy egy jó kisregényi: A rabszolgaság visszaállítása Guadeluope szigetén Érdekes... (2010.04.21. 19:08) L'Union Fait La Force
  • citromosjegestea: @HuPiedone: Inkább hasonlítanám a Törököknél lévő szultánságot a britek Alkotmányos Monarchiájához... (2009.10.30. 12:10) V. Oszmán szultán - az utolsó Ottomán

Logo



V. Oszmán szultán - az utolsó Ottomán

2009.09.28. 23:36 anders

Meghalt a török szultánok utolsó leszármazottja

97 éves korában meghalt Ertugrul Osman, a Törökországot több mint 600 évig uraló szultánok utolsó örököse. A herceg New Yorkban bérelt egy kis lakást. Hazájába, ahonnan 1924-ben kiutasították, csak a kilencvenes években térhetett vissza. Családja boszporuszi palotájába turistaként ment el.

Isztambulban halt meg 97 éves korában "az utolsó Ottománnak" nevezett Ertugrul Osman, a török szultánok utolsó leszármazottja. Osman, II. Abdul-Hamid szultán unokája lehetett volna az Oszmán Birodalom uralkodója, ha az 1920-as években Törökország nem alakul köztársasággá.

Az 1912-ben született herceg élete nagy részét New Yorkban töltötte, egy első emeleti bérlakásban. A New York Times korábbi portréja szerint a férfit, akinek hivatalos neve - magyarra fordítva és kissé leegyszerűsítve - Őhercegsége Ertugrul Osman Effendi, ismerősei csak Osmannak szólították.

A herceg 12 éves volt, amikor családját - amely 1299-től 1924-ig uralkodott - kiutasították Törökországból Musztafa Kemál Atatürk, a modern Törökország alapítójának utasítására. Ezután Bécsben tanult, és egy ideig még Európában élt, majd New Yorkba költözött, ahol több mint hatvan éven át ugyanabban a lakásban lakott, a BBC szerint szerény körülmények között.

Osman a New York Times portréja szerint mindig kerülte a feltűnést, és sokszor elmondta, hogy nincsenek politikai ambíciói. Annak is örült, hogy Törökország jövőjét rendezettnek látta. "Gyakorlatias ember vagyok. A demokrácia jól működik Törökországban" - mondta a New York Times riporterének.

Hazájába az 1990-es évek elején tért vissza először, a török kormány meghívására. A látogatás közben elment a boszporuszi Dolmabahce-palotába is, ahol az oszmán uralkodók laktak. A herceg egy turistacsoporthoz csatlakozott, úgy nézte meg a ma múzeumnak berendezett 285 szobás palotát. "Nem akartam nagy felhajtást. Nem vagyok olyan ember" - mondta, de hozzátette: azért az felzaklatta, amikor az egyik teremőr rászólt, hogy ne lépjen a parkettázott szobák padlójára, ahol gyerekkorában még játszott.

A herceg örököse nála harminc évvel fiatalabb felesége, Zeynep, aki az utolsó afgán uralkodó leszármazottja. "Őutána megszakadnak a családi hagyományok, hiszen minden élő családtag már külföldön született" - mondta férjéről a hercegnő a New York Timesnak.

Az Origo.hu cikke.

Egy eredetibb és kevés részrehajló cikk a CNN oldalán, angol nyelven.

Fényképgaléria a temetésről.

3 komment

Címkék: törökország ottomán

A bejegyzés trackback címe:

https://viribusunitis.blog.hu/api/trackback/id/tr41414428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.09.29. 20:32:34

Törökország esetében egy régi rendszer-föld csere történt. A szekularizációért, az uralkodó család menesztéséért cserébe (no és persze katonáik nyomására) meghagyták nekik országuk nagyobb részét. A Horthy-kor nálunk valami hasonlóféle lehetne, ha a revízió végleges marad. Bár persze azzal a különbséggel, hogy a Magyar Királyság értékrendjében és alkotmányos berendezkedésben jóval kevesebbet változott a Habsburgok trónfosztása után.

citromosjegestea · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/marketing-es-reklamugyintezo.php 2009.10.30. 12:10:16

@HuPiedone: Inkább hasonlítanám a Törököknél lévő szultánságot a britek Alkotmányos Monarchiájához. Az uralkodónak már csak ceremóniális szerepei vannak.
süti beállítások módosítása