Viribus Unitis!

Aktuálpolitikai kérdések és azok háttere ultradextro-konzervatív szemszögből.

Látogatók 2009-ben

free counters

Friss topikok

  • Otido: @Otido: Tévedtem, valóban Jean-Baptiste Carrier. Kevertem Collot d’Herbois-val és Couthon-nal, aki... (2011.11.08. 08:30) La Vendée Militaire
  • Szigmund: Üdv! ,,Azokat az embereket képviseljük, akik a magyarság egységével szimpatizálnak.'' Ez nekem kis... (2011.07.20. 07:38) DKKP - Hűség, Igazság, Tisztesség
  • krampam: királyi sarj ne legyen republikánus! vagy király vagy semmi. szerintem. (2011.03.22. 11:41) Diszkrimináció
  • sat.: Anna Seghersnek vagy egy jó kisregényi: A rabszolgaság visszaállítása Guadeluope szigetén Érdekes... (2010.04.21. 19:08) L'Union Fait La Force
  • citromosjegestea: @HuPiedone: Inkább hasonlítanám a Törököknél lévő szultánságot a britek Alkotmányos Monarchiájához... (2009.10.30. 12:10) V. Oszmán szultán - az utolsó Ottomán

Logo



Virtuti confido

2009.08.19. 15:22 anders

2009 augusztus 18-án volt Ferenc József, osztrák főherceg, osztrák császár. magyar és cseh király, az Osztrák-Magyar Monarchia első uralkodója születésének százhetvenkilencedik évfordulója. A megemlékezés mellett töprengésre is okot adhat az iménti ténymegállapítás. Vajon miért nincsen a történelem egyik leghosszabb ideig uralkodó, és korának legmegbecsültebb koronás főjének? Vajon miért nem érdemel meg a császár és király emléke egy köztéri alkotást?

Bizalmam az ősi erényben

Szobrot Ferenc Józsefnek!

  Ha az országát eláruló Károlyi Mihálynak, a szerencsétlen, téveszméktől vezérelt vörösök által bábként kezelt tehetségtelen egykori miniszterelnök és köztársasági elnöknek egész alakos szobra lehet a magyar Országgyűlés árnyékában, akkor másoknak is, valóban államférfinek nevezhető politikusoknak is emléket lehetne állítani a főváros valamelyik közterületén. Ilyen államférfi az egykori király és császár - Ferenc József.
  Az utolsó XIX. századi uralkodó idején ütemesen gazdagodott az ország, általa pedig Budapest értékei is gyarapodtak. A mai ország ekkor épült fel, s annak számos fejlesztésével, infrastruktúrájának jelentős részével és az új lakónegyedekkel, gyárakkal, a vasúttal, s a mindezeknek köszönhető kereskedelmi teljesítménnyel olyan gazdasági eredményt ért el, amely az európai felzárkózás több évszázados jelszava alatt a Nyuga-Európa gyarmattartó országainak színvonalára emelkedett.
  Ferenc Józsefnek korábban a Hősök terén álló Milleniumi emlékmű részeként állt szobra, melyet a vörös bosszúvágy rosszlelkű teremtményei az 1919-es pusztító uralmuk során megsemmisítettek. Később újra felállították, de a második világháborúban egy bombázás során ismét elpusztult Zala György szobrász alkotása.
  Ferenc József maga is adományozott szobrokat az akkori székesfővárosnak. Most ideje lenne, ha a város - hálája jelképeként - legalább egy utcaelnevezéssel, vagy egy szoborral, esetleg a Ferenc József korában épült mai Szabadság-híd elnevezésének visszaállításával megemlékezne apostoli királyunkról.

Idézet Szőllősy Ágnes, Budapest közszobrairól címet viselő írásából a Milleniumi emlékművel kapcsolatban:
  "Az elsõ nagy volumenû, állami beruházással készült emlékmû építése 1896-ban vette kezdetét. A magyar honfoglalás vezéreit és Magyarország 14 uralkodóját megörökítõ Ezredéves emlékmû az elsõ, amely egy jelentõs sugárút lezárásaként, a városképet meghatározó koncepció részeként került a helyére. A városvezetés grandiózus rendezési terveit az uralkodó 10 szobor ajándékozásával támogatta. I. Ferenc József osztrák császár és magyar király adományaként 1902 és 1917 között a város tíz kitüntetett pontjára a magyar múlt egy-egy fontos személyiségének szobra került."

  Ferenc József tehát megérdemel egy szobrot Budapesten. A magyar közgondolkodás az azt közel egy évszázada támadó szellemi rombolás dacára is megérett arra, hogy újra méltó tisztelettel és megbecsüléssel emlékezzen meg I. Ferenc József királyunkról.

Bővebben a korábbi királyszobrokról: Hőstelenítés a Hősök terén

valamint

Faggyas Sándor: Vérvörös rongyok, vérvörös szobrok

2 komment

Címkék: budapest ferenc józsef

A bejegyzés trackback címe:

https://viribusunitis.blog.hu/api/trackback/id/tr291323655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2009.08.27. 11:59:58

"Most ideje lenne, ha a város - hálája jelképeként - legalább egy utcaelnevezéssel, vagy egy szoborral, esetleg a Ferenc József korában épült mai Szabadság-híd elnevezésének visszaállításával megemlékezne apostoli királyunkról."

Mármint Budapest. Budapest viszont nem Urbs, sem nem ab urbe condita, sem nem Urbi et Orbi.

Budapest egy káros, beteg, véres fekély az egész ország, a Csonka és a Nagy-Magyarország testén.
Budapest nem fővárosa Magyarországnak, Budapest egy lelkiállapot, amitől mi sem áll messzebb mint a magyar történelmet objektíven, elfogulatlanul tekinteni.

Privát megfigyelésem, (ezért nem objektív) ha egy jószándékú, jóképességű, jóravaló magyar fiatal "föl" költözik "Pestre", szellemileg, lelkileg, mentálisan degenerálódik.

Budapestnek először egy tiszti különítmény kellene, majd egy helyi népszavazást kiírnia, kíván-e csatlakozni a magyar nemzethez és az országhoz.
Addig számomra Budapest külföld.

Szép idea a szoborállítás, de kedves Viribus Unitis (anders), amíg a Szabadság téren éktelenkedik egy a lakosság döntő többségét irritáló hálaemlékmű, addig kérése sajnos pusztába kiáltott szó marad. (Sajnos! Bár, "akinek hangja van ordítson!")

Minden közösségnek (is) olyan fősége van, mint amilyet megérdemel. Elkorcsosult nemzetnek elkorcsosult főváros jár. Köszönjük néked Rákosi Elvtárs!

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.08.27. 13:46:47

Nekem is lenne egy pár ötletem... Pl. Petőfi híd nevének visszaállítása az eredetire, a hozzá tartozó Haditengerészeti Hősi Emlékmű újjáépítése...
süti beállítások módosítása