Viribus Unitis!

Aktuálpolitikai kérdések és azok háttere ultradextro-konzervatív szemszögből.

Látogatók 2009-ben

free counters

Friss topikok

  • Otido: @Otido: Tévedtem, valóban Jean-Baptiste Carrier. Kevertem Collot d’Herbois-val és Couthon-nal, aki... (2011.11.08. 08:30) La Vendée Militaire
  • Szigmund: Üdv! ,,Azokat az embereket képviseljük, akik a magyarság egységével szimpatizálnak.'' Ez nekem kis... (2011.07.20. 07:38) DKKP - Hűség, Igazság, Tisztesség
  • krampam: királyi sarj ne legyen republikánus! vagy király vagy semmi. szerintem. (2011.03.22. 11:41) Diszkrimináció
  • sat.: Anna Seghersnek vagy egy jó kisregényi: A rabszolgaság visszaállítása Guadeluope szigetén Érdekes... (2010.04.21. 19:08) L'Union Fait La Force
  • citromosjegestea: @HuPiedone: Inkább hasonlítanám a Törököknél lévő szultánságot a britek Alkotmányos Monarchiájához... (2009.10.30. 12:10) V. Oszmán szultán - az utolsó Ottomán

Logo



Waffenstillstand von Compiègne

2008.11.11. 19:38 anders

Éppen kilencven éve, 1918. november 11-én (a tizenegyedik hónap tizenegyedik napjának tizenegyedik órájában) írta alá Németország azt a fegyverszünetet, amely gyakorlatilag véget vetett a több mint négy éves háborúnak. Az Osztrák-Magyar Monarchia már harmadikán megkötötte hasonló megállapodását az olaszokkal a másik fronton. A korabeli (mára azonban az ismeretlenség ködébe vesző) versekkel a központi hatalmak hősi áldozataira emlékezünk, az elesett német, osztrák-magyar, török és bolgár katonákra.

 

Emlékezés a hősökre

 

Kép az utcáról

Sötét az est. Kopott köpenyben
Megy egy öreg népfölkelő -
Balról újdonsült, ifjú hadnagy
Kardját hetykén csörtetve jő.
Népfölkelőnk ránéz a tisztre,
Büszkén pillant feléje ez -
S a vén harcos emeli balját
Kopott sapkája szélihez.

"Jobb kézzel szoktak szalutálni!" -
Kiált a tiszt, s haragra gyúl.
"De jobbomat én elvesztettem
Az Isonzónál, hadnagy úr…"
… Csend lesz. A hadnagy arca sápad,
Majd szégyen pírja üli meg -
S a fényes tiszt - emelve jobbját -
A kopott hősnek - tiszteleg.

Szász Károly


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E helyről követett el Gavrilo Princip merényletet Ferenc Ferdinánd, az osztrák-magyar trónörökös és felesége ellen 1914. június 28-án.

Sa ovog mjesta 28. Juna 1914 godine Gavrilo Princip je izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

From this place on 28. June 1914 Gavrilo Princip assassinated the heir to the Austro-Hungarian throne Franz Ferdinand and his wife Sofia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden itt kezdődött, egy forró nyári napon Szarajevóban... a merénylettel. - És kilencven éve ért véget a hűvös őszi compiégne-i erdőben.

Szólj hozzá!

Címkék: royalizmus osztrák magyar monarchia

A bejegyzés trackback címe:

https://viribusunitis.blog.hu/api/trackback/id/tr18763965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása