Viribus Unitis!

Aktuálpolitikai kérdések és azok háttere ultradextro-konzervatív szemszögből.

Látogatók 2009-ben

free counters

Friss topikok

  • Otido: @Otido: Tévedtem, valóban Jean-Baptiste Carrier. Kevertem Collot d’Herbois-val és Couthon-nal, aki... (2011.11.08. 08:30) La Vendée Militaire
  • Szigmund: Üdv! ,,Azokat az embereket képviseljük, akik a magyarság egységével szimpatizálnak.'' Ez nekem kis... (2011.07.20. 07:38) DKKP - Hűség, Igazság, Tisztesség
  • krampam: királyi sarj ne legyen republikánus! vagy király vagy semmi. szerintem. (2011.03.22. 11:41) Diszkrimináció
  • sat.: Anna Seghersnek vagy egy jó kisregényi: A rabszolgaság visszaállítása Guadeluope szigetén Érdekes... (2010.04.21. 19:08) L'Union Fait La Force
  • citromosjegestea: @HuPiedone: Inkább hasonlítanám a Törököknél lévő szultánságot a britek Alkotmányos Monarchiájához... (2009.10.30. 12:10) V. Oszmán szultán - az utolsó Ottomán

Logo



Haldoklik a tibeti nemzet

2008.11.10. 20:27 anders

Kulturális népirtás Tibetben

Néhány hete értesülhettünk arról, hogy a dalai láma feladta annak reményét, hogy a Kínával folytatott megbeszéléseken számottevő eredményt harcoljon ki. A négy évtizede számüzetésben élő vezető korábban a szélesebb tibeti autonómia ügyéért szólalt fel. Havasi Gyöngyvér tanulmánya a dalai láma politikai szerepét foglalja össze, valamint napjaink eseményeivel pedig részleteiben is foglalkozik. A pekingi olimpiai játékokat övező érdeklődés a tibeti kérdésre is ráirányította a világ figyelmét. Az itt elérhető írás választ keres a Tibet jövőjével kapcsolatos találgatásokra.

 

Idézet a tanulmányból:

"Nem szabad elfeledkezni arról, hogy nemcsak a világ egyik legtiszteletreméltóbb vallási vezetője, hanem egyben népe királya és vezetője is egyben, amely tisztség csaknem ugyanolyan kötelességeket ró rá, mint az egyházi rangja. Minden bizonnyal őrlődött a buddhista vallás legfontosabb alaptétele, az élet védelme, valamint a népe szabadsága elérése érdekében elengedhetetlenül szükséges erőteljes politikai fellépés, illetve akciók között, amelyekről már akkor is sejthető volt, hogy az emberéletekbe fog kerülni. Ez a lépés elkerülhetetlen és szükségszerű volt, hiszen óriási stratégiai baklövés lett volna, ha a függetlenségéért küzdő megszállt nép nem használja ki ezt a kiváló alkalmat arra, hogy a világ számára egyértelművé tegye, hogy nem kér a kínaiak népi demokráciájából."

  

A dalai láma politikai szerepe

 

Megjegyzés: az oldal készítője elkhatárolódik - mint ahogy e blog szellemisége is eltér - a napjainkban, főként baloldali gyökerű civil szervezetektől és a hozzájuk kapcsolódó akcióktól. A szabad Tibetért mozgalom ugyanis csupán korunk egyik baloldali divatjelensége. Ezért nem kívánjuk jelenleg e sorok között sem népszerűsíteni sem egyéb célból tárgyalni e mozgalom hátterét. Visszatetszést keltenek és  ugyanakkor következetlenek ugyanis a különböző békemozgalmak nagy ernyője alá sorolt, a tibeti nép mindennapos szenvedéséért csak szavakban és elvi állásfoglalásokban kiálló csoportosulások. Nem fér meg (nem férhet meg) együtt - az e csoportokon belül gyakran felbukkanó - a kommunizmus rémtetteiért felelős személyek (mint például Ernesto "Che" Guevara) iránti vak rajongás és az ugyanolyan kegyetlen kínai kommunista elnyomást elítélő szándék.


 

1 komment

Címkék: kína tibet kommunizmus baloldal dalai láma

A bejegyzés trackback címe:

https://viribusunitis.blog.hu/api/trackback/id/tr10762191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Háttér · http://www.google.com/accounts/VE?service=blogger&c=CLnhksq_v6agqQEQvM-qw_SblJJY&hl=hu 2008.11.19. 19:15:18

Nyilvánvaló, hogy a jelenleg formálódó világrendnek semmi szüksége sincs valódi spirituális központokra, sőt azok legnagyobb ellenségeik közé tartoznak. Esetleg majd akkor jön létre Tibet függetlensége, ha már emléke sem lesz a valódi buddhizmusnak, legfeljebb elkorcsosult paródiái maradnak. Az is igaz, ha a jelenlegi "Free Tibet" megvalósulna, az emberjogi aktivisták folytatnák őrjöngésüket a feudalizmus felszámolásáért, szabad demokratikus választások és egyéb "civilizációs vívmányok" bevezetéséért, a vallási vezető szerepét meg átvennék az Ole Nydahl-féle senkiházik.
Sajnos nagyon úgy néz ki, Tibet menthetetlen és ezt a dalai láma kijelentései csak megerősítik. Ő ugyanis elismerőleg nyilatkozott a marxizmusról, illetve reményét fejezte ki, hogy utódját, a következő dalai lámát már demokratikusan fogják megválasztani. Tibeti jóslatok egyébként 13 dalai lámáról beszélnek, tehát már a jelenlegit sem tekintik (valódi) dalai lámának. (Itt természetesen a spirituális rangjáról van szó.)
süti beállítások módosítása