Viribus Unitis!

Aktuálpolitikai kérdések és azok háttere ultradextro-konzervatív szemszögből.

Látogatók 2009-ben

free counters

Friss topikok

  • Otido: @Otido: Tévedtem, valóban Jean-Baptiste Carrier. Kevertem Collot d’Herbois-val és Couthon-nal, aki... (2011.11.08. 08:30) La Vendée Militaire
  • Szigmund: Üdv! ,,Azokat az embereket képviseljük, akik a magyarság egységével szimpatizálnak.'' Ez nekem kis... (2011.07.20. 07:38) DKKP - Hűség, Igazság, Tisztesség
  • krampam: királyi sarj ne legyen republikánus! vagy király vagy semmi. szerintem. (2011.03.22. 11:41) Diszkrimináció
  • sat.: Anna Seghersnek vagy egy jó kisregényi: A rabszolgaság visszaállítása Guadeluope szigetén Érdekes... (2010.04.21. 19:08) L'Union Fait La Force
  • citromosjegestea: @HuPiedone: Inkább hasonlítanám a Törököknél lévő szultánságot a britek Alkotmányos Monarchiájához... (2009.10.30. 12:10) V. Oszmán szultán - az utolsó Ottomán

Logo



Provizórium Magyarországon

2008.04.15. 23:40 anders

Az itt található két letölthető dokumentum (.pdf) a magyar történelem sötét időszakát tárja fel. Az írások az 1919-es eseményekről szólnak, korhű megfogalmazásban, ugyanis a Rózsa-féle családi naptárban jelentek meg 1920-ban. Mai szemmel nézve ugyan nem illeszthetők be a polikai korrektség keretei közé, s nem is nevezhetők mainstream nézeteket közlő cikkeknek, azonban mégis tanulságos történelmi eseményeket elevenítenek meg, továbbá olyan jelenségről adnak számot, amelyek a későbbi korok emberének intő példaként szolgálhatnak. A megidézett történelmi személyiségek (mint például vitéz Nagybányai Horthy Miklós) megelevenedő beszédei ma is útmutatást jelenthetnek.

    Az írások egy átmeneti korszakban születtek. Azon a Magyarországon, ahol az ezeréves királyság eszméjét megtépázták, s a vörös internacionalizmus nevében kifosztottak, hagyományaitól pedig megfosztották. Az említett időszak a Monarchia végóráit jelentette. Máig tartó vitát jelent a tanácsköztársaság rémuralma, a román megszállás, és a király nélküli királyság ekkor kialakult feltételei is. A két írás az említett éra politikájának lenyomata: az akkor átélt események rövid, időben közel rögzített vázlata.



Részlet a Mi történt az elmúlt esztendőben? című cikkből:

"... sok proletár hitt az ámításnak, osztályöntudatát pedig még a sok hitegetésnél is jobban emelte a burzsoá-osztály teljes letörése. A zsidó népbiztosok és rokonságuk, no meg a sok bennfentes munkás is egész nap autózhatott, míg a burzsoá gyalog járt, vagy villamoson szorongott. Tanult keresztény urak, úriasszonyok, sőt József főherceg felesége és leánya is verejtékes munkával keresték meg mindennapi kenyerüket, míg az osztálytudatos kommunista munkás a Várban, Városligetben vagy az utcákon sétált dologtalanul."



Részlet A közelmúlt napok eseményei című cikkből:

"Szerettük és becéztük ezt a Budapestet, amely azonban az utolsó években a magyar nemzet megrontója lett. Tetemre hívom itt a Duna partján a fővárost. Ez a város megtagadta az ezeréves múltját, ez a város sárba tiporta a nemzet színeit… és vörös rongyokba öltözködött… Börtönbe vetette és elűzte hazájukból legjobbjait, azonkívül egy év alatt elprédálta összes javainkat!"

A közelmúlt napok eseményei .pdf



A két cikkhez ajánlom Tormay Cécile Bujdosó Könyv című munkáját. (Idézet a könyvből: "Emberek, magyarok, hová süllyedtünk? Összeszorítottam a fogamat és a fájdalmat visszakergettem az arcomról a szívembe. A Marseillaise nagy hullámai pedig csak örvénylettek a fejem felett. De én nem hallottam a szépségüket. Számomra csak egy rettentő rekedt zene röhögött a tér felett. A trombitákból csúfolódó rézordítások törtek ki, a dobverésből ütlegek püfölték a fejemet, a cintányérok pedig tapsoltak - megtapsolták elveszett háborúnkat és Károlyit megéljenezte a tömeg." GEDE Testvérek Kiadása)



Szólj hozzá!

Címkék: kommunizmus tanácsköztársaság provizórium 1919

A bejegyzés trackback címe:

https://viribusunitis.blog.hu/api/trackback/id/tr88427525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása